Hieronder lees je het verhaal van Ivo Boschman van Breda Steunt Breda.
Ik had een prachtig businessplan en kreeg complimenten van alle kanten. Op 27 februari 2020 start ik vol goede moed, ambitie en passie als zelfstandig ondernemer – na meer dan 25 jaar bij grote corporate organisatie in de marketing en communicatie gewerkt te hebben. Ik ga ondernemend Breda laagdrempelig helpen met communicatie. Afhankelijk van de behoefte zal een team van freelancers worden ingezet om het betreffende communicatievraagstuk aan te pakken. De ondernemer heeft zodoende de best mogelijke oplossing voor zijn uitdaging, maar hoeft zich niet voor lange tijd vast te leggen, enkel voor dat specifieke project. De juiste specialist, op het juiste moment, voor de juiste kwaliteit. En voor een betaalbaar tarief. Creativity On Demand is geboren.
De missie is al snel duidelijk: een mkb-platform voor creativiteit ontwikkelen. Gezien mijn ervaring in de reclamewereld weet ik dat er veel aanbod is op dat gebied, dus het moet anders. Die onderscheidende factor moet niet alleen zitten in de persoonlijke benadering, maar juist ook in de technologie. Innoveren in communicatie hangt samen met het inzetten van de juiste tools. Tools die al langer bestaan, die aan elkaar gekoppeld worden of die nog (door)ontwikkeld moeten worden. In mijn visie kan de klant zo meteen inloggen in zijn of haar portal en daar gebruikmaken van alle beschikbare tools om communicatie efficiënt te creëren, beheren en publiceren. De ondernemer weet zelf vaak het beste wat hij wil overbrengen, maar kan daar soms hulp bij gebruiken. Als je alleen al zicht hebt op wat je al aan middelen ter beschikking hebt, is het eenvoudig(er) om daarop voort te borduren. Je kunt dan heel veel zelf.
Het idee staat, nu de uitvoering nog. Het ontwikkelen van het platform kan beginnen. De freelancers zitten klaar om opdrachten aan te nemen. De contacten met bevriende ontwikkelaars zijn gelegd, de analyse van de ontbrekende, te ontwikkelen modules is uitgevoerd, de richting en het plan zijn helder. Ik hoef dus “alleen nog maar” dat platform op te zetten en klanten ervoor te werven. Eitje, dat wordt knallen… Niet dus, want de Big C gooit roet in het eten. Prospects benaderen om zich aan te sluiten en als innoverende co-creator mee te doen in de ontwikkeling blijkt in de tweede helft van maart niet aan te sluiten op de werkelijkheid van alledag. Het virus heeft ons land (en de hele wereld) stil gelegd. Mijn plan kan in de koelkast. Voorlopig dan, want we moeten eerst even bijkomen van de nieuwe werkelijkheid.
Wat te doen? Iedere Bredase ondernemer zit met de handen in het haar. Hoe kan ik überhaupt door met mijn bedrijf, in welke vorm kan ik mijn klanten nog wel bereiken, hoe versnel ik mijn online aanwezigheid? Allemaal relevante vragen. Wacht, misschien kan ik daarop inspelen? Misschien kan ik een deel van mijn platformgedachte – het bij elkaar brengen van vraag en aanbod – daarvoor inzetten? Om lokale ondernemers te steunen en op het gebied van communicatie en commercie. Om ze de tools te bieden om ondanks lock-downs door te kunnen met ondernemen. Een platform voor en door Bredanaars. Om ook de gedachte van ‘wat je van ver haalt is lekkerder’ te doorbreken. Om juist in deze tijden je buurman, vriendin, buurtgenoot of mede-Bredanaar te steunen. En lokaal te ‘winkelen’. Er is zoveel moois in je eigen stad, waar je vaak geen weet van hebt. Omdat je makkelijker grijpt naar bol.com, Alibaba of Amazon. Die gewoonte moet doorbroken worden. Kan het ook anders? Kunnen we niet met innovatieve tools zorgen dat we als Bredanaars dicht bij huis blijven? Letterlijk en figuurlijk.
Het idee is simpel: als Bredase ondernemer kun je jouw organisatie gratis aanmelden en communiceren wie je bent, wat je maakt/doet/verkoopt en hoe men jou (in deze tijd) lokaal kan ondersteunen. Het maakt niet uit of je een winkel in de binnenstad hebt, een horecaonderneming voert, of juist als zelfstandige jouw diensten aan de man brengt. Vooral die laatste groep krijgt in alle bestaande initiatieven weinig aandacht. Terwijl Breda zo ontzettend veel te bieden heeft. Maar weten we dat als inwoners van deze mooie stad wel?
Het platform is bedacht om door te kunnen groeien. De innovatie zit in de modules die ‘aangeklikt’ kunnen worden. Zo zijn we bezig om met een Linkelwagen de mogelijkheid in te bouwen om direct online te kunnen verkopen, zonder een complexe of dure webshop te moeten inrichten. Daar heb je als ondernemer die snel omzet wil (blijven) maken helemaal geen tijd voor of zin in. Dat moet dus geregeld zijn en de tools moeten bruikbaar en eenvoudig zijn. En, je wilt grip hebben op jouw eigen omzet. En niet zomaar een deel van jouw omzet afstaan aan een organisatie die jou helpt met online verkoop. Een deel van de innovatie zit dus ook vooral in het businessmodel. Jouw omzet is van jou, je betaalt alleen voor de tooling. Hoeveel je ermee verkoopt is aan jou. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen is er nog wel veel werk aan de winkel. Want de bestaande systemen kunnen een deel van de uitdaging oplossen: technologie bieden om te bestellen en af te rekenen. Maar, wil je een stap verder gaan, en alles aan elkaar koppelen, dan is er meer ontwikkeling nodig. Bijvoorbeeld om vanuit de uiteindelijke eindgebruiker, de shoppende Bredanaar, één winkelwagen te bieden, zodat deze niet aan iedere afzonderlijke ondernemer hoeft af te rekenen. Je wilt geen bank spelen, dus dat moet technisch worden opgelost. Daar zijn wel deeloplossingen voor, maar het complete plaatje ontbreekt (nog).
Dat is dus het toffe aan dit hele verhaal. Je begint aan een traject om met kleine innovaties bestaande processen te optimaliseren, maar komt op een pad uit dat je niet voorzien had. Zeker niet in deze uitdagende tijden. Maar dat pad leidt wel naar het uiteindelijke doel: de Bredase ondernemer helpen. En toegevoegde waarde bieden door ‘lastige’ zaken uit handen te nemen, zonder het stuur over te nemen.
De innovatie-roadmap is helder, de modules waar ik mee wilde beginnen – door freelance designers te koppelen aan ondernemende communicatievragers – komen nu ook langzaam weer in beeld. Zo is er bijvoorbeeld al samen met een evenementpartner en BredaNu een TV-programma ontwikkeld om de Bredase ondernemer in beeld te brengen. In De Ondernemer Centraal bieden we een kijkje in de passie en creativiteit in deze Corona-periode. Hoe kun je een positieve draai geven aan deze situatie en jouw organisatie omvormen? De volgende fase gaat in door de nu al meer dan 250 deelnemers aan Breda Steunt Breda toegang te geven tot de Linkelwagen en door hen een portal te bieden om hun communicatiemiddelen en -behoeften in te beheren. En op die manier on demand hulp in te schakelen – als dat nuttig of nodig is. Met de juiste en technische tools om dat op een efficiënte en kost-effectieve manier te doen.
Innovatie kun je niet alleen, daarom kan ik op mijn beurt dus wel weer wat hulp gebruiken om met de juiste partijen aan tafel te komen. Samen staan we lokaal sterker, laten we innoveren in naam van alle Bredanaars en het samen brengen. Daar wordt iedereen beter, en de stad nog een stukje mooier, van.